top of page
  • Pelen Psikoloji null

Travmatik Deneyimlerin Bağlanma Şekillerimiz Üzerindeki Etkisi ve Psikoterapi

Güncelleme tarihi: 19 Eki 2023


İnsanlar, sağlıklı bir duygusal ve psikolojik gelişim için güvenli ve destekleyici ilişkilere ihtiyaç duyarlar. Bağlanma, bir kişinin başkalarına duygusal olarak ilişki kurma, güvenme ve destek arama yeteneğini ifade eder. Ancak, gelişimsel travmalar olarak nitelendirdiğimiz bazı deneyimler, bu bağlanma süreçlerini etkileyebilir.


Travma ve Bağlanma Arasındaki İlişki


Travma, kişinin olağanüstü stresli bir deneyim yaşadığı ve duygusal, fiziksel veya zihinsel açıdan tehlikede hissettiği bir durumu tanımlar. Travmatik deneyimler, fiziksel veya cinsel istismar, ihmal, şiddet, kazalar, doğal afetler veya savaş gibi bir dizi olayı içerebilir. Bu deneyimler, bireyin güvenlik hissini zedelediğinden travmatik deneyim olarak isimlendirilir.


Bağlanma, bir kişinin çocukluk döneminde temel bakım vereniyle (örn. anne) kurduğu duygusal bağlantıdan türetilmiş bir kavramdır. Güvenli bağlanma, bir çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılandığı, sevgi, güven ve destekle büyüme fırsatı bulduğu bir ilişkiyi ifade eder. Ancak bakım verenin çeşitli sebeplerden çocuğun ihtiyaç duyduğu duygusal ve fiziksel ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması ve/veya çocuğun içinde doğduğu ekonomik ve fiziksel koşulların yetersizliği, travmatik deneyim olarak nitelendirilir ve güvenli bağlanma sürecini etkiler.


Terapide Bağlanma ve Travmatik Deneyimlerin Çalışılması


Psikodinamik yaklaşım, bireylerin gelişimsel travmatik deneyimlerinin içsel yapılanma ve bağlanma süreçleri üzerindeki etkilerini ele alarak onarmayı hedefleyen bir terapi yaklaşımıdır. Bu terapi, bireyin güvenli bir bağlanma modeli geliştirmesine yardımcı olmak için terapi ilişkisini kullanır.


Bu terapi sürecinde, terapist bireyin güvenli bir bağlanma deneyimi yaşamasını sağlamak için güvenli bir ortam sağlar. Birey, travmatik deneyimlerini ifade etme ve duygusal olarak işleme fırsatı bulur. Kişinin kendi yaşantılarına, duygularına ve düşüncelerine dair iç görüsü ve farkındalığı artar. Artan iç görü ve terapistin , bireye sağladığı sevgi, destek ve anlayış ile güvenli bir bağlanma modelinin yeniden oluşturulmasına yardımcı olur.


Pelen Psikoloji uzman kadrosuyla Kurtköy, Pendik bölgesinde bireysel psikoterapi, online psikoterapi, çift-eş terapisi, ergen terapisi, kurumsal danışmanlık ve psikolojik testler hizmeti vermektedir.


49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page