top of page
  • Pelen Psikoloji null

Neden Terapiye Gitmeliyim? Terapiye İhtiyaç Duyabileceğinizi Gösteren 8 İşaret

Güncelleme tarihi: 19 Eki 2023


Pek çok insan için, psikoterapiye başlama kararını vermek oldukça zor olabiliyor. Sıklıkla kişiler psikoterapi desteği alma konusunu erteledikleri için, yaşadıkları problemler uzun süre çözümsüz kalabiliyor. Uzun yıllardır süregelen araştırmalar, psikoterapilerin yalnızca sorunun çözümü için değil, aynı zamanda kişinin kendine, yaşantılarına ve ihtiyaçlarına dair de farkındalık geliştirmesine ve bu yolla zorlandığı alanlarda kalıcı çözüm yolları üretmesine ve kendini geliştirmesine de yardımcı olduğunu gösteriyor.

İşte psikoterapinin size yardımcı olabileceğini düşündüğüm işaretler;


1- Gündelik hayatta yaptığınız işler zor gelmeye başladıysa;

Duş almak, alışveriş yapmak, temizliğe özen göstermek, işinize önceleri yaptığınız gibi odaklanmak... vb gibi gündelik hayatınızda düzenli olarak yaptığınız işleri yapmak için güç ve enerji bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu durum, duygu durumunuzu etkileyen bazı zorlukların varlığına işaret edebilir. Bu durumda terapist, nasıl hissettiğiniz ve bu hissinizi tetikleyen durumları konuşmak ve birlikte çözümü haritalandırmak üzere sizlere yardımcı olacaktır.


2- Uzun zamandır hayata geçirmeye çalıştığınız fakat bir türlü tamamlayamadığınız projeler, çalışmalar..vs varsa;

Erteleme davranışı, sizin güncel duygudurumunuz, kaygılarınız ya da kişilik örgütlenmenizle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Bu davranışa sebep olabilecek etmenleri incelemeye ve çözümlemeye başladığınızda davranış değişikliğinin de kapısı aralanır.


3- İlişki kurmak sizin için zorsa;

Günümüzde pek çok araştırma gösteriyor ki, insan biyolojik olarak sosyal ilişkilerinde iyileşmeye hazır bir halde doğuyor. Bu da arkadaşlık, romantik ilişkiler ya da aile ile olan ilişkileri oldukça değerli bir konuma getiriyor. Zaman zaman bu ilişkileri kurabilmek ( yeni arkadaşlıklar kurmak gibi), ya da bu ilişkilerde güven ve yakınlık duygusunu geliştirebilmek kişi için zorlayıcı olabiliyor. Kişi aynı zamanda bu hem güven ve yakınlık kurabilmeyi arzuluyor fakat zorlandığı için bunu yapmak mümkün olmuyor. Bu ilişkilerde halihazırda yaşanan problemler de kişinin psikolojik sağlığını etkiliyor. Bu konular terapide çalışıldığı zaman, kişi zorlandığı alanları ya da zorlanma sebeplerini fark ettiğinde, neye ihtiyaç duyduğunu keşfettiğinde, ilişki kurma biçimi de beraberinde yeniden şekilleniyor.


4- Sebebini fizyolojik koşulların açıklayamadığı bedensel sıkıntılarınız varsa;

Dile dökülemeyen pek çok duygu beden yoluyla ifade edilir. Eğer hekiminiz yaşadığınız problemin fiziksel bir kaynağı olmadığını ifade ediyorsa, kuvvetli ihtimalle psikolojik olarak yaşadığınız sıkıntılar bedeniniz yoluyla açığa çıkıyor olabilir. Psikoterapi süreci, yaşadığınız problem her ne ise bunun altında yatan etmenleri keşfetmek, açığa çıkarmak ve bunlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilme yolları geliştirebilmenizde size yardımcı olur.


5- Uyku problemleri yaşıyorsanız;

Sağlıklı uyku, sağlıklı yaşam için oldukça önemlidir. Stres, aşırı düşünme, üzüntüler, kaygı, madde kullanımı, ekran bağımlılığı..vs gibi birçok sebep uykunuzda değişikliklere sebep olabilir. Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede (kesintisiz uyuma), uyanmada zorluk çekiyorsanız ya da tekrarlı korkutucu rüyalar görüyorsanız terapiye başvurabilirsiniz.


6- Partnerinizle sorun yaşıyorsanız;

Çift terapisi, çoğu kişi için hala bilinmez bir alan. Özellikle çift terapisine gitmeyi planlayan çiftler, terapistin taraf tutacağına dair yanlış bir inanç içerisinde olabilirler. Çift terapisi, çiftlerin ilişki yapılarını anlamak ve sorunlarının çözümünde çiftleri tarafsız ve yargısız dinleyerek iletişim ve problem çözme becerilerini geliştirmek amacıyla yürütülen terapilerdir.


7- Ebeveynlik sürecinize dair sorun yaşıyorsanız;

Ebeveyn olmak, kişinin hayatında yeni bir rol, yeni sorumluluklar ve yeni zorluklar demek. Bu yüzden ebeveyn olmak zaman zaman oldukça zorlayıcı olabilir, özellikle çocukla çatışmalar yaşandığında ve aile içi dengeyi korumak zorlaştığında bu durum kişinin psikolojik sağlığını da etkiliyor olabilir. Bu süreçte yaşanılan duruma bağlı olarak bireysel psikoterapi, çift terapisi ya da aile terapisi tercih edilebilir.


8- Kendinizi tanımak istiyorsanız;

Psikoterapi süreci, bugünkü zorlandığınız meselelerden yola çıkarak aslında sizleri keşfetmeyi yani sizin duygularınızı, ihtiyaçlarınızı, davranışlarınızı anlamaya çalıştığımız bir süreç. Psikoterapi sürecine başlamak için illa bir problem yaşıyor olmanıza gerek yok, kendinizi tanımak, duygularınızı, ihtiyaçlarınızı, sınırlılıklarınızı, zorlandığınız alanları ve yaşantılarınızın bunlarla olan bağlantılarını keşfederek kendi gelişiminize katkıda bulunmak için de psikoterapiye gelebilirsiniz.


Uzm. Klinik Psikolog Ecemnur Terzi

Pelen Psikoloji uzman kadrosuyla Kurtköy, Pendik bölgesinde bireysel psikoterapi, online psikoterapi, çift-eş terapisi, ergen terapisi, kurumsal danışmanlık ve psikolojik testler hizmeti vermektedir.

25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page